Η φορολογία στη Ρουμανία (2025)
Η φορολογία μίας εταιρείας ΕΠΕ στη Ρουμανία.
Ο καλύτερος τύπος εταιρείας για τη συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών είναι η ΕΠΕ, η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης. Προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις Προσωπικές Εταιρείες (που πληρώνουν περισσότερους φόρους), ενώ οι Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) πληρώνουν περισσότερους φόρους και έχουν περισσότερες υποχρεώσεις και περιορισμούς.
Φορολογία της εταιρείας στη Ρουμανία (ΕΠΕ)
- Με έσοδα ως 250.000 Ευρώ για κάθε είδους ΚΑΔ, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, των υπηρεσιών, της παραγωγής κλπ, πληρώνουμε 1 ή 3% επί του τζίρου και τελειώνουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις (φόρος για μικροεταιρίες).
- Πληρώνουμε 1% επί των εσόδων για τα πρώτα 60.000 Ευρώ εσόδων*, με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία έχει κάποιον υπάλληλο πλήρους απασχόλησης, ακόμη και τον διαχειριστή ή μέτοχό της.
- Πληρώνουμε 3% επί των εσόδων για έσοδα από 60.001 ως 250.000 Ευρώ, πάντα με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία έχει υπάλληλο πλήρους απασχόλησης. Επίσης πληρώνουμε 3% για έσοδα από 1 ως 250.000 Ευρώ αν η εταιρεία έχει αντικείμενο τον προγραμματισμό και όλες τις υποκατηγορίες του
- Όταν τα έσοδά μας περάσουν το όριο των 250.000* Ευρώ, τότε η φορολογία της εταιρείας διαμορφώνεται σε 16% φόρο επί των κερδών.


Φορολογία μερίσματος
- Ο φόρος μερίσματος ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που διανεμηθεί ως μέρισμα* (στο τέλος του κειμένου μπορείτε να δείτε σχετικό παράδειγμα)
- Eπιτρέπεται η πληρωμή μερίσματος κάθε τρίμηνο.
- Το μέρισμα είναι προαιρετικό. Μπορείτε να πάρετε όσο θέλετε (με όριο τα κέρδη της εταιρίας) ή να πάρετε λιγότερο ή και καθόλου, ποτέ.
- Δεν υπάρχουν άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
- Δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιοκτήτη εταιρείας ή τον διαχειριστή της.
- Δεν υπάρχουν προκαταβολές φόρου, έκτακτες εισφορές, εισφορές αλληλεγγύης ή άλλες επιβαρύνσεις.
Στη Ρουμανία υπάρχει φορολογική σταθερότητα
- Ο φόρος εισοδήματος 16% επί των κερδών δεν έχει αλλάξει από τις 01.01.2005.
- Ο φόρος για μικροεταιρίες παραμένει χαμηλός από τις 01.01.2009.
Ένα αναλυτικό παράδειγμα φορολογικού κατοίκου Ελλάδας, που έλαβε μέρισμα από την εταιρία του στη Ρουμανία
- Η Ρουμανία έχει φόρο μερίσματος 10%.
- Η Ελλάδα έχει φόρο μερίσματος 5%.
- Ένας φορολογικός κάτοικος Ελλάδος που έχει εταιρία στη Ρουμανία και παίρνει μέρισμα από την εταιρία αυτή, το δηλώνει στην Ελλάδα ως «εισαγωγή μερίσματος από το εξωτερικό».
- Για την εισαγωγή μερίσματος ισχύει αυτοτελής φορολόγηση και το ποσό ΔΕΝ εισάγεται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
- Με βάση τη Διμερή Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, εφόσον παρουσιάσει ο φορολογούμενος τη σχετική απόδειξη πως πλήρωσε το 10% του φόρου μερίσματος στη Ρουμανία, τότε στην Ελλάδα θα φορολογηθεί 5 – 10 = -5% = 0 επιπλέον φόρος.
Φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας:
- Ανάλογα με τη φορολογική σας κατοικία, θα μελετήσουμε τη Διμερή Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης που ισχύει ανάμεσα στη χώρα σας και τη Ρουμανία και θα οργανώσουμε σωστά όλη τη διαδικασία, έτσι ώστε να αποφύγετε τη διπλή φορολόγηση του μερίσματος.
Τι ισχύει για τον ΦΠΑ
Βασικά δεδομένα
- Μπορεί στην Ελλάδα κάθε νέα εταιρεία να μπαίνει αυτομάτως σε καθεστώς είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, όμως στη Ρουμανία αυτό δεν ισχύει.
- Για αυτό και ενώ κάθε εταιρεία στην Ελλάδα μπορεί να εγγραφεί στο καθεστώς VIES χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τον κωδικό ΦΠΑ της, στη Ρουμανία ο κωδικός VIES αποκτάται στην αρχή και μετά εφόσον το χρειαζόμαστε, καταθέτουμε φάκελο για απόκτηση και κωδικού ΦΠΑ (που αντικαθιστά τον κωδικό VIES και είναι ο τελικός κωδικός που χρησιμοποιούμε στο μέλλον).
- Το όριο των 300.000 Lei και μέχρι που μας καλύπτει ο κωδικός VIES.
- Με έσοδα ως 300.000 Lei (περίπου 60.300 Ευρώ) μπορούμε να επιλέξουμε να μην πάρουμε κωδικό ΦΠΑ = να μη χρεώνουμε ΦΠΑ στους πελάτες μας εντός των γεωγραφικών ορίων της Ρουμανίας + να μη χρεώνουμε ΦΠΑ τους πελάτες μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Αν περάσουμε το όριο εσόδων των 300.000 Lei, τότε χρειαζόμαστε κωδικό ΦΠΑ για να πουλάμε υπηρεσίες σε εταιρίες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Δεν έχει σημασία που θα έχουν έδρα οι πελάτες μας σχετικά με το όριο εσόδων των 300.000 Lei (ή το ισοδύναμό τους σε άλλο νόμισμα). Ισχύει αθροιστικά, είτε αυτοί είναι εντός Ρουμανίας, εντός Ε.Ε. ή στον υπόλοιπο πλανήτη.
Πότε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κωδικό ΦΠΑ
- Αν αγοράζουμε υπηρεσίες από εταιρείες εντός Ε.Ε., τότε από την πρώτη στιγμή χρειαζόμαστε τον φάκελο ΦΠΑ. Διαφορετικά θα πληρώνουμε τον ΦΠΑ που θα μας χρεώνουν και δεν θα εκπίπτει αυτός.
- Αν πουλάμε / αγοράζουμε προϊόντα σε / από εταιρείες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης., τότε είναι ανάγκη από την αρχή να καταθέσουμε και φάκελο ΦΠΑ. Μόνο αποκτώντας τον κωδικό ΦΠΑ θα μπορούμε να ΜΗ χρεώνουμε τους πελάτες μας / ούτε να πληρώνουμε ΦΠΑ κατά τις αγορές μας.
Χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
- (Συνήθως τα ίδια ισχύουν και για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες.
- Διαθέσιμη υπηρεσία για τους πελάτες μας: Αν έχετε πελάτες / προμηθευτές σε / από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τους λογιστές σας θα αναλύσουμε προσεκτικά τα δεδομένα και θα σας δώσουμε την ακριβή κατάσταση για το αν πρέπει να χρεώσετε / πληρώσετε ΦΠΑ, δασμούς κλπ.
Τι σας προσφέρουμε
- Η απόκτηση κωδικού VIES συμπεριλαμβάνεται στις υπηρεσίες μας. Σας τον εξασφαλίζουμε χωρίς επιπλέον κόστος και θα εκδοθεί εντός λίγων ημερών από την ίδρυση της εταιρείας σας).
- Για τον κωδικό ΦΠΑ κατατίθεται λεπτομερής φάκελος στην Εφορία και υπάρχει χρέωση για τη δουλειά που περιλαμβάνει. Πληρώνεται άπαξ και ισχύει δια παντός.
- Ποσοστό επιτυχίας απόκτησης VIES και ΦΠΑ των πελατών της εταιρείας μας: 100%.
*Η φορολογία 1% , 3% ή 16% αφορά τρίμηνα.
- Αν πχ μία εταιρεία το πρώτο τρίμηνο έχει έσοδα 50.000 Ευρώ, θα φορολογηθεί με 1% επί των εσόδων της.
- Αν το δεύτερο τρίμηνο έχει πάλι έσοδα 50.000 = αν περάσει το όριο των 60.000 Ευρώ, θα φορολογηθεί με 3% για όλο το ποσό
- Στο τρίμηνο που θα περάσει το όριο των 250.000 Ευρώ εσόδων, θα φορολογηθεί με 16% επί των κερδών.
- Πχ αν μία εταιρεία έχει έσοδα 100.000 Ευρώ το πρώτο τρίμηνο και 300.000 Ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, για το δεύτερο τρίμηνο θα πληρώσει 16% επί των κερδών