Το 2022 ξεκίνησε στη Ρουμανία χωρίς κάποιες σοβαρές αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων. Η χώρα έχει φορολογική σταθερότητα και αποφεύγει τις εκπλήξεις…
1% επί του τζίρου, για τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ
- Όπως ισχύει από την 01.01.2009, ο φόρος των «μικροεταιρειών», δηλαδή των εταιρειών που έχουν τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ, παρέμεινε 1% επί του τζίρου τους αν έχουν υπάλληλο και 3% αν δεν έχουν υπάλληλο.
- Αν πχ μία εταιρεία έχει τζίρο 500.000 Ευρώ και έχει υπάλληλο, δίνει 5.000 Ευρώ φόρο και τελειώνει με τις φορολογικές της υποχρεώσεις.
- Υπάλληλος μπορεί να είναι και ο ίδιος ο μέτοχός της, ή όποιος άλλος κριθεί αναγκαίος από την εταιρεία για να πετύχει τους σκοπούς της.
- Αν μία εταιρεία δεν έχει υπάλληλο, θα πληρώσει 3% επί του τζίρου, πάντα με όριο το 1.000.000 Ευρώ. Πχ μία εταιρεία με τζίρο 40.000 Ευρώ, δίνει 400 Ευρώ φόρο και τελειώνει με τις φορολογικές της υποχρεώσεις.
Υπόλοιποι φορολογικοί δείκτες
Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι βασικοί φορολογικοί δείκτες της Ρουμανίας παραμένουν επίσης σταθεροί:
Φόρος εταιρειών, με τζίρο 1.000.000 Ευρώ και άνω:
16% επί των κερδών. Παραμένει σταθερός από την 01.01.2005
(Φόρος για εστίαση, καφέ κλπ):
Με βάση τα τετραγωνικά και τα τραπέζια τους, καταλήγει συνήθως κάτω και από 1%
Προκαταβολή φόρου:
Άγνωστες λέξεις
Υποχρεωτική ασφάλιση μετόχου:
Δεν υπάρχει. Η ασφάλιση είναι προαιρετική.
Ο μέτοχος ή ο διαχειριστής μπορεί να ασφαλιστεί κανονικά ως υπάλληλος
Φόρος ΓΕΜΗ, εισφορά αλληλεγγύης κλπ:
Άγνωστες λέξεις
Φόρος μερίσματος:
5% επί των καθαρών κερδών
Πχ, εταιρεία με τζίρο 300.000 Ευρώ και καθαρά κέρδη 200.000 Ευρώ μπορεί να δώσει μέρισμα στους μετόχους της ως 200.000 Ευρώ, πληρώνοντας 5% επί του ποσού
Ατομικός φόρος
(αφορά εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους, όχι όσους έχουν δικιά τους εταιρεία):
10% ανεξαρτήτως εισοδημάτων, δεν «τιμωρείται» όποιος κερδίζει πολλά και τα δηλώνει.
Συντελεστές ΦΠΑ:
Βασικός συντελεστής | 19% |
Συντελεστής τροφίμων, κάθε τομέα της γεωργίας κλπ | 9% |
Συντελεστής εστιατορίων και βιολογικών προϊόντων | 5% |
Φόροι ακινήτων:
Πολύ χαμηλοί
Συνήθως ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στο Βουκουρέστι πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας 20 – 30 Ευρώ / χρόνο.
Ηλεκτρονικά τιμολόγια:
Αφορούν μόνο όσους έχουν συναλλαγές με το δημόσιο
Για τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα.
Έξοδα εταιρειών:
«Περνάνε» σχεδόν τα πάντα, αρκεί να σχετίζονται με τη δραστηριότητα των εταιρειών και να συμβάλλουν στην επίτευξη των εταιρικών της στόχων.
Η χρήση εταιρικών αυτοκινήτων είναι αφορολόγητη, δεν επιφέρει ασφαλιστικές εισφορές.
Η πληρωμή διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων (στη Ρουμανία) για παιδιά εργαζομένων είναι αφορολόγητη, δεν επιφέρει ασφαλιστικές εισφορές
Προβλήματα / συνεχείς αλλαγές δεδομένων / συνεχείς εκπλήξεις κλπ
Όχι, πλήξη, ησυχία και ηρεμία.
Με αυτό το φορολογικό σύστημα η Ρουμανία προϋπολογίζει να εισπράξει το 2022 περίπου 87 δις Ευρώ από φόρους (για όσους νομίζουν ότι η χαμηλή φορολογία δεν μετατρέπεται σε αξιόλογα έσοδα για το κράτος).
Την ίδια ώρα, με τη χαμηλή της φορολογία και την πολιτική δημιουργίας ακμάζουσας μεσαίας τάξης, η Ρουμανία το 2022 θα έχει τα εξής βασικά οικονομικά δεδομένα:
- ΑΕΠ 268 δις Ευρώ, από περίπου 240 δις Ευρώ το 2021.
(Η Ελλάδα της υψηλής φορολογίας δυστυχώς δεν θα ξεπεράσει εύκολα τα 200 δις)
- Δημόσιο Χρέος περίπου 49% του ΑΕΠ.
Το 70% του χρέους αφορά δανεισμό στο τοπικό νόμισμα και μόλις 30% σε συνάλλαγμα
- Ιδιωτικό Χρέος περίπου 48% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Eurostat
(Η Ελλάδα θα έχει περίπου 125%)
- Οι Ρουμάνοι έχουν πλέον μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη σε σχέση με τους Έλληνες, (Eurostat), μιας και έχουν χαμηλή φορολογία και πληρώνουν πολύ χαμηλές τιμές προϊόντων (Eurostat)
- Οι κατασκευές και πωλήσεις ιδιωτικών κατοικιών στη Ρουμανία είναι πλέον υπερδιπλάσιες από το επίπεδο των αντίστοιχων Ελληνικών
Οι Ρουμάνοι με μεγαλύτερο ΑΕΠ έχουν επενδύσεις σε οικιστικές αναπτύξεις που σταθερά ανέρχονται στο 2 – 2,4% του ΑΕΠ τους τα τελευταία χρόνια, ενώ οι Έλληνες έχουμε 0,7 – 1,1% του ΑΕΠ (Eurostat).
- Όλα αυτά την ώρα που στη Ρουμανία οι καταθέσεις είναι περίπου 50% περισσότερες από τα δάνεια (και τα δάνεια δίνονται σε ποσοστό 99% στο τοπικό τους νόμισμα = δεν επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες)
- Όχι τυχαία, οι περισσότερες περιφέρειες της Ρουμανίας έχουν παραπλήσιο μέσο εισόδημα με τις αντίστοιχες Ελληνικές (ενώ πριν 10 χρόνια είχαν το μισό) και το Βουκουρέστι έχει φτάσει πλέον στο 160% του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, με την Αθήνα να βρίσκεται στο 91% (Eurostat).
2022. Η Ρουμανία δεν είναι παράδεισος. Όμως συνεχίζει να επιλέγει τη χαμηλή φορολογία και να αποτελεί την πρώτη επιλογή των επενδυτών στη ΝΑ Ευρώπη
Το 2022 θα είναι μία ακόμη χρονιά γεμάτη προκλήσεις για όλους μας. Η Ρουμανία σίγουρα δεν είναι παράδεισος, έχει και αυτή τα δικά της προβλήματα, όπως και όλες οι χώρες. Όμως είναι δεδομένο ότι συνεχίζει να πορεύεται με «πυξίδα» της τη ΜΟΝΙΜΗ χαμηλή φορολογία, βελτιώνοντας όσο μπορεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Το 2017 πέρασε σε ΑΕΠ την Ελλάδα, το 2021 πέρασε την Πορτογαλία και την Τσεχία, το 2022 ή το 2023 θα περάσει και τη Φινλανδία, με στόχο ως το 2025 να έχει ΑΕΠ άνω των 330 δις Ευρώ (από 240 δις Ευρώ το 2021), παραμένοντας μία από τις πρώτες 5 Ευρωπαϊκές χώρες σε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της.
Το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον μαζί με την πολύ δυνατή εσωτερική αγορά της χώρας και τη βιομηχανία της που απλώνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς αποτελούν τους λόγους που η πρόβλεψη αυτή πιθανότατα θα επαληθευτεί. Για αυτό και η Ρουμανία συνεχίζει να υποδέχεται την πλειοψηφία των επενδυτών στη ΝΑ Ευρώπη, με τις νέες επενδύσεις που ανακοινώνονται / υλοποιούνται σε μηνιαία βάση να υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές που ανακοινώνονται / υλοποιούνται στην Ελλάδα σε έναν χρόνο.
Αν σας ενδιαφέρει να κάνετε το βήμα προς το εξωτερικό, δείτε και την επιλογή της Ρουμανίας, που συνδυάζει δυναμική, εύρωστη αγορά και χαμηλή φορολογία. Αν χρειαστείτε περισσότερες πληροφορίες, η εταιρεία μας MORE Consulting θα είναι εδώ για εσάς, με λύσεις πριν και μετά την ίδρυση της εταιρείας σας!
Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης
Διευθύνων Σύμβουλος της MORE Consulting